Kiskun Emlékhely Szank Vezér Szállásán

A 2019 nyarára elkészülő emlékpark a kunok magyarországi megtelepedésének és jelenlétének állít emléket, Szank vezér egykori szálláshelyén. Központi épülete a látogatóközpont, mely modern módszerekkel röpíti vissza a látogatót az elmúlt évszázadokba. A tematikus útvonalak történeti hűséggel mutatják be a magyarságba az évszázadok során beolvadó kunok folyamatosan változó életterét.

Bugacpuszta

Az elmúlt évben épült kerékpárúton is megközelíthetjük Bugacpusztát. Kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál a szinte érintetlen természeti táj és az állatvilág megfigyelésére.

Bugac a Kiskunsági Nemzeti Park része, ahol a kiemelkedő természeti értékű ősborókás található. Érintetlen, természeti szépségében láthatók nedves kaszálók, szikes puszták, homoki erdők és homokpuszták, mocsarak, lápok. A táj képe sok helyen még ma is az egykori erdős pusztákat idézi. A homokfelszín értékes növényvilágnak adnak otthont. Jellemző fajok a borzas len, a homoki kikerics, a homoki nőszirom, a piros madársisak, a tartós szegfű és a gyapjas csüdfű. Rovarvilága is nagyon gazdag. A terület fokozottan védett, ezért csak a kijelölt túraútvonalon látogatható. Az idelátogató turisták ma is megtekinthetik az ősi foglalkozásból, a pásztoréletből fennmaradt tárgyi emlékeket. Az idegenforgalmi idényben a napi bemutatókon látható a puszta ötös, a csikós élet, az ősi állatfaj, a magyar szürkemarha, a ménes és a rackanyáj is.

Kiskunmajsa-Bodoglár

Kiskunmajsa-Bodoglár és térségének buckavidéke minden évszakban sok csodával várják az idelátogatókat. Legjelentősebb: a tartós szegfű (Dianthus diutinus Kit.) pannon bennszülött növényfaj, a világon kizárólag a Duna-Tisza közén fordul elő.

Egy 2006-ban indult LIFE pályázat a tartós szegfű populációk védelmét tűzte ki célul, oly módon, hogy a Bócsán, Bodogláron található homokpusztagyepekből álló ültetvényeket tartós szegfű élőhellyé alakítja át. Jelenleg is folyik a látogatóhely építése. A felszíni formákban bővelkedő vidék, említésre méltó érdekességei, a nyáras-borókások, a galagonyások, de megtalálható itt a kökény és a varjútövis is. A Itt van az élőhelye a legféltettebb zoológiai értékű ugartyúknak. A zömök testű, nagy, sárga szemeiről könnyen felismerhető, fokozottan védett madárfaj kiskunsági állományának jelentős része ezen a vidéken költ. Az ugartyúk fészket nem épít, tojásait - általában kettőt - a puszta homokra rakja. Főleg rovarokból álló táplálékát alkonyatkor gyűjti, éles, jajongó hangjára is ilyenkor figyelhetünk fel.

Pálosszentkút, Petőfiszállás

Szűz Mária Születése-templom 22 km-re van Kiskunmajsától. Petőfiszállás (korábban Ferencszállásnak hívták) régi kun település határában, a több százéves búcsúhelyen épült 1981-ben Pálosszentkút.

Leírás:
A legenda szerint 1791-et írtak, amikor egy pásztor, nyáját az éjjeli órán is legeltetvén egy ismeretlen forrásra bukkant, melynek vizében a nagy fénnyel tündöklő Szúz Mária alakját pillantotta meg. A hír gyorsan terjedt a környéken és sokan jöttek a forráskúthoz a csodát látni, vizéből pedig betegeiknek vittek haza. Az 1700-as évek végén - mondja egy másik csodás történet - egy béna koldus jött a Szentkúthoz. Ivott a vízből, megmosakodott, s meggyógyult: lába visszanyerte erejét. Mankóit a forrás mellett földbe szúrta, ezek kihajtottak és nagy fává terebélyesedtek. A fákat később a búcsúsok szilánkonként széthordták. Tíz éve nyílt meg a máig gyarapodó Mária-múzeum. Az egyetlen magyar alapítású ( XIII. sz.) férfi szerzetesrend, a Pálosok rövid történeti ismertetőjét is megtalálhatjuk az épületben. Évente kétszer van búcsú Pünkösdkor és Kisboldogasszony ünnepén.

Kiskunfélegyháza

Kiskunmajsától 27 km. Kiskunfélegyháza Budapesttől közúton alig 100 km-re található, amely az autópályának köszönhetően mindössze egyórás utat jelent.

Rövid ismertető:
Kiskunfélegyházán a XVIII-XIX. századból fennmaradt építészeti emlékek jó része a város nevezetes szülötteihez, hírességeihez kötődnek. Történelmi viták és tények ellenére a félegyháziak még mindig itteni születésűnek tartják a XIX. század egyik legnagyobb magyar költőjét, Petőfi Sándort, akinek a szülei bérelték annak idején a Hattyúházat. Ma a Városi Könyvtár van az épületben, és itt látható a Petőfi-kiállítás is. Kiskun Múzeum Móra Ferenc Emlékház (Móra Ferenc szülőháza) Egyedülálló a főutcája, leghosszabb platánfasorával. A fák védettek.

Kiskunhalas

Kiskunmajsától 22. km. A tanyákkal tarkított vidék természeti különlegessége a homokbuckás táj. A várost valamikor tavak, mocsarak, övezték, a "Halas" név is ebből ered. A halasi csipke az elmúlt évszázad folyamán méltó vetélytársa lett a brüsszeli és a velencei csipkének, több világkiállítás nagydíját elnyerte.

Rövid ismertető:
Az elmúlt 100 év során a világ több híressége kapott halasi csipkét a magyar állam ajándékaként. Halasi csipkével ajándékozták meg 1996-ban II. János Pál pápát, 2000-ben Hitachi japán hercegnőt, 2004-ben a libanoni és a ciprusi köztársasági elnök feleségét, a japán császárnét, II. Erzsébet brit uralkodót, 2006-ban pedig Bush amerikai elnök feleségét.

Ópusztaszer

Kiskunmajsától 28. km. A településen található Magyarország leglátogatottabb múzeumi kiállítóhelye, a honfoglaló magyarok tiszteletére kialakított Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

Rövid ismertető:
A park egyik különlegessége A magyarok bejövetele című, 1800 négyzetméteres festmény, a Feszty-körkép.1995-re befejeződött a Feszty-körkép felújítása, Magyarország népszerű múzeumi kiállítóhelyei közül is az egyik leglátogatottabb lett. A honfoglalást felelevenítő, 1892-94 között készült alkotás sok hányattatás után került a Nemzeti Történeti Emlékparkba. A körkép számára tervezett épületben több kiállítás is helyet kapott.

Szeged

Kiskunmajsától 40. km. A városban számos szép épület, kellemes helyek, érdekes kiállítások, és különféle rendezvények, egyéb programlehetőségek várják az idelátogató vendégeket. A Fogadalmi Templom (Dóm) a szegedi városkép igen jellegzetes eleme, az egyházi építészet egyik legmonumentálisabb alkotása. Hazánk negyedik legnagyobb temploma. Ennek a nagy templomnak méltó építészeti kerete a Dóm tér, az egyetemi épületekkel és a püspöki palotával.

Rövid ismertető:
2004-ben az Anna fürdőt felújították, melyben jellegét megőrizte ugyan, de korszerű ellátással várja a gyógyulni, pihenni vágyókat. A méltán híres Városi Gőzfürdő 1896-ban a Millennium évében készült el eklektikus stílusban törökországi tanulmányok alapján. A kiállítások kedvelőinek érdemes ellátogatni a Móra Ferenc Múzeumba, ahol történeti kiállítás, képzőművészeti, természettudományi és számos érdekes tárlat megtekintésével tölthetik kellemesen idejüket A természeti értékekben gyönyörködni kívánó vendégek elsétálhatnak a Szegedi Vadasparkba, az Egyetemi Füvészkertbe. Szeged kulturális központként is kiemelkedik a régió városi közül. A Szegedi Szabadtéri Játékok előadásai során az operák, drámák, daljátékok szereplői sokszor világhíres operaénekesek, színművészek, táncosok, rendezők és karmesterek ígérnek felülmúlhatatlan kulturális élményt.

Csillagösvény Labirintus

A Közép-Európában egyedülálló, labirintus tematikájú élménypark a környéken fellelhető természetes alapanyagokból épült fel. Az útvesztők, logikai feladványok, népi- és gyermekjátékok világát kínálja a legkisebb gyermekektől kezdve az aktív idősekig.

Európa legnagyobb sövénylabirintusát a magyar történelem, földrajz, élővilág érdekes, játékos módon történő megismertetése teszi még izgalmasabbá. A fűzfafonat-labirintus felejthetetlen élményt nyújt az eltévedni vágyóknak. A gyermekeket és a lélekben fiatalokat különleges, fejlesztő eszközökkel felszerelt játszótér és hatalmas számháborúpálya is várja.

Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark

Az anyafölddel való kapcsolat egyik módja, ha megismerjük eleink történetét és nem feledjünk el múltunkat. Ismételjük el ezt számtalanszor, mert értékes jövőnk csak így lehet.
Az ópusztaszeri Emlékpark, első „országgyűlésünk” helyszíne, ennek a gondolatiságnak a megerősítésére vállalkozik évtizedek óta. Elmondhatjuk, szinte apáról fiúra száll a hagyomány, hogy hazánk polgárai időről-időre kilátogatnak az ópusztaszeri Emlékhelyre.
Teszik ezt azon magyar testvéreink is, akik bár határainkon kívül élnek, szoros érzelmi kapcsolatban vannak az anyaországgal. Értékes kirándulások ezek, mert a fáradt hétköznapok körforgásában élő ember erőt meríthet itt a tiszta forrásból, ami mintát ad eleink élettörténete által.

Elérhetőségek

Mandala Vendégház

E-mail: info@mandalavendeghaz.hu
Mobil: +36 30 466 0101
Web: www.mandalavendeghaz.hu