Mandala Vendégház
Mandala Vendégház
 Selyemképek galéria

Bugacpuszta

Bugacpuszta

Az elmúlt évben épült kerékpárúton is megközelíthetjük Bugacpusztát. Kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál a szinte érintetlen természeti táj és az állatvilág megfigyelésére.

Bugac a Kiskunsági Nemzeti Park része, ahol a kiemelkedő természeti értékű ősborókás található. Érintetlen, természeti szépségében láthatók nedves kaszálók, szikes puszták, homoki erdők és homokpuszták, mocsarak, lápok. A táj képe sok helyen még ma is az egykori erdős pusztákat idézi. A homokfelszín értékes növényvilágnak adnak otthont. Jellemző fajok a borzas len, a homoki kikerics, a homoki nőszirom, a piros madársisak, a tartós szegfű és a gyapjas csüdfű. Rovarvilága is nagyon gazdag. A terület fokozottan védett, ezért csak a kijelölt túraútvonalon látogatható. Az idelátogató turisták ma is megtekinthetik az ősi foglalkozásból, a pásztoréletből fennmaradt tárgyi emlékeket. Az idegenforgalmi idényben a napi bemutatókon látható a puszta ötös, a csikós élet, az ősi állatfaj, a magyar szürkemarha, a ménes és a rackanyáj is.

Bővebben Fel

web: bugacpuszta.info.hu


Kiskunmajsa-Bodoglár

Kiskunmajsa-Bodoglár

Kiskunmajsa-Bodoglár és térségének buckavidéke minden évszakban sok csodával várják az idelátogatókat. Legjelentősebb: a tartós szegfű (Dianthus diutinus Kit.) pannon bennszülött növényfaj, a világon kizárólag a Duna-Tisza közén fordul elő.

Egy 2006-ban indult LIFE pályázat a tartós szegfű populációk védelmét tűzte ki célul, oly módon, hogy a Bócsán, Bodogláron található homokpusztagyepekből álló ültetvényeket tartós szegfű élőhellyé alakítja át. Jelenleg is folyik a látogatóhely építése. A felszíni formákban bővelkedő vidék, említésre méltó érdekességei, a nyáras-borókások, a galagonyások, de megtalálható itt a kökény és a varjútövis is. A Itt van az élőhelye a legféltettebb zoológiai értékű ugartyúknak. A zömök testű, nagy, sárga szemeiről könnyen felismerhető, fokozottan védett madárfaj kiskunsági állományának jelentős része ezen a vidéken költ. Az ugartyúk fészket nem épít, tojásait - általában kettőt - a puszta homokra rakja. Főleg rovarokból álló táplálékát alkonyatkor gyűjti, éles, jajongó hangjára is ilyenkor figyelhetünk fel.

Bővebben Fel

web: tartosszegfu.hu


Pálosszentkút, Petőfiszállás

Pálosszentkút, Petőfiszállás

Szűz Mária Születése-templom 22 km-re van Kiskunmajsától. Petőfiszállás (korábban Ferencszállásnak hívták) régi kun település határában, a több százéves búcsúhelyen épült 1981-ben Pálosszentkút.

Leírás

A legenda szerint 1791-et írtak, amikor egy pásztor, nyáját az éjjeli órán is legeltetvén egy ismeretlen forrásra bukkant, melynek vizében a nagy fénnyel tündöklő Szúz Mária alakját pillantotta meg. A hír gyorsan terjedt a környéken és sokan jöttek a forráskúthoz a csodát látni, vizéből pedig betegeiknek vittek haza. Az 1700-as évek végén - mondja egy másik csodás történet - egy béna koldus jött a Szentkúthoz. Ivott a vízből, megmosakodott, s meggyógyult: lába visszanyerte erejét. Mankóit a forrás mellett földbe szúrta, ezek kihajtottak és nagy fává terebélyesedtek. A fákat később a búcsúsok szilánkonként széthordták. Tíz éve nyílt meg a máig gyarapodó Mária-múzeum. Az egyetlen magyar alapítású ( XIII. sz.) férfi szerzetesrend, a Pálosok rövid történeti ismertetőjét is megtalálhatjuk az épületben. Évente kétszer van búcsú Pünkösdkor és Kisboldogasszony ünnepén

Bővebben Fel

web: bucsujaras.hu


Kiskunfélegyháza

Kiskunfélegyháza

Kiskunmajsától 27 km. Kiskunfélegyháza Budapesttől közúton alig 100 km-re található, amely az autópályának köszönhetően mindössze egyórás utat jelent.

rövid ismertető

Kiskunfélegyházán a XVIII-XIX. századból fennmaradt építészeti emlékek jó része a város nevezetes szülötteihez, hírességeihez kötődnek. Történelmi viták és tények ellenére a félegyháziak még mindig itteni születésűnek tartják a XIX. század egyik legnagyobb magyar költőjét, Petőfi Sándort, akinek a szülei bérelték annak idején a Hattyúházat. Ma a Városi Könyvtár van az épületben, és itt látható a Petőfi-kiállítás is. Kiskun Múzeum Móra Ferenc Emlékház (Móra Ferenc szülőháza) Egyedülálló a főutcája, leghosszabb platánfasorával. A fák védettek.

Bővebben Fel

web: kiskunfelegyhaza.hu


Kiskunhalas

Kiskunhalas

Kiskunmajsától 22. km. A tanyákkal tarkított vidék természeti különlegessége a homokbuckás táj. A várost valamikor tavak, mocsarak, övezték, a "Halas" név is ebből ered. A halasi csipke az elmúlt évszázad folyamán méltó vetélytársa lett a brüsszeli és a velencei csipkének, több világkiállítás nagydíját elnyerte.

rövid ismertető

Az elmúlt 100 év során a világ több híressége kapott halasi csipkét a magyar állam ajándékaként. Halasi csipkével ajándékozták meg 1996-ban II. János Pál pápát, 2000-ben Hitachi japán hercegnőt, 2004-ben a libanoni és a ciprusi köztársasági elnök feleségét, a japán császárnét, II. Erzsébet brit uralkodót, 2006-ban pedig Bush amerikai elnök feleségét.

Bővebben Fel

web: kiskunhalas.hu


Ópusztaszer

Ópusztaszer

Kiskunmajsától 28. km. A településen található Magyarország leglátogatottabb múzeumi kiállítóhelye, a honfoglaló magyarok tiszteletére kialakított Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

rövid ismertető

A park egyik különlegessége A magyarok bejövetele című, 1800 négyzetméteres festmény, a Feszty-körkép.1995-re befejeződött a Feszty-körkép felújítása, Magyarország népszerű múzeumi kiállítóhelyei közül is az egyik leglátogatottabb lett. A honfoglalást felelevenítő, 1892-94 között készült alkotás sok hányattatás után került a Nemzeti Történeti Emlékparkba. A körkép számára tervezett épületben több kiállítás is helyet kapott.

Bővebben Fel

web: opusztaszer.hu


Szeged

Szeged

Kiskunmajsától 40. km. A városban számos szép épület, kellemes helyek, érdekes kiállítások, és különféle rendezvények, egyéb programlehetőségek várják az idelátogató vendégeket. A Fogadalmi Templom (Dóm) a szegedi városkép igen jellegzetes eleme, az egyházi építészet egyik legmonumentálisabb alkotása. Hazánk negyedik legnagyobb temploma. Ennek a nagy templomnak méltó építészeti kerete a Dóm tér, az egyetemi épületekkel és a püspöki palotával.

rövid ismertető

2004-ben az Anna fürdőt felújították, melyben jellegét megőrizte ugyan, de korszerű ellátással várja a gyógyulni, pihenni vágyókat. A méltán híres Városi Gőzfürdő 1896-ban a Millennium évében készült el eklektikus stílusban törökországi tanulmányok alapján. A kiállítások kedvelőinek érdemes ellátogatni a Móra Ferenc Múzeumba, ahol történeti kiállítás, képzőművészeti, természettudományi és számos érdekes tárlat megtekintésével tölthetik kellemesen idejüket A természeti értékekben gyönyörködni kívánó vendégek elsétálhatnak a Szegedi Vadasparkba, az Egyetemi Füvészkertbe. Szeged kulturális központként is kiemelkedik a régió városi közül. A Szegedi Szabadtéri Játékok előadásai során az operák, drámák, daljátékok szereplői sokszor világhíres operaénekesek, színművészek, táncosok, rendezők és karmesterek ígérnek felülmúlhatatlan kulturális élményt.

Bővebben Fel

web: szegedvaros.hu


Vissza a főoldalra